mungkin disini yang anda cari.!!

Pengikut dihormati

11 Jul 2014

Musim buah Dabai !!!.

 
                            ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM 1BLOGGER
 
       Haihaihaihaihai...lama dah aku tak update blog ni lebih kurang 2 tahun,apa daya aku keadaan amat membataskan waktu.Keadaan blog aku dah bersepah macam tongkang pecah gayanya,apapun aku akan bersihkan balik blog ini sedikit demi sedikit...
Dabai
                                       
      Untuk entry pertama aku nak cerita pasal sejenis buah bermusim yg sangat popular di Sarawak ni iaitu buah Dabai.Buah eskostik ni memang digemari seluruh rakyat Sarawak tak mengira kaum malah harga nya juga melambung naik akibat permintaan yang amat tinggi sekarang.
 
Pokok dabai
                                            
      Bahagian Sibu,Sarikei dan Sri Aman merupakan pengeluar utama buah eskotik ni di seluruh negeri Sarawak.Harga pasaran buah ni sekarang ialah antara rm16 ke rm18 sekilogram dan ianya mengikut saiz dan rasa,bagi yg belum pernah makan buah ni rasanya lemak berkerim ianya sesuai dimakan cecah dengan garam atau kicap campur cili,sebelum di makan buah ni mesti direndam dengan air panas sehingga ianya lembut...
Isi bauah dabai
                                                        
      Bulan jun hingga pertengahan bulan ogos buah Dabai ini lebat berbuah dan ianya berbuah setahin sekali jer..la ni buah ni tengah rancak dijual disemua pasar tamu di seluruh Sarawak.... oklah setakat ni dulu perkongsian cerita lain kali aku sambung cerita yang berinfo..baiklah baye2!!!!!!.
 
P/S..nak tahu lebih lanjut sila klik google!!!.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    
 

4 ulasan:

Hans berkata...

kawan dari sarawak pun selalu suruh try makan buah dabai ni kalau pergi sana

tapi tak berkesempatan lagi pergi sana

Empayar Utama berkata...

Pertama kali nampak buah ni kat belog kamu jah. Boleh tahan harganya ya

Muhammad Yunus berkata...

melawat..

Dewi Aja berkata...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service